Boston Harbor Islands: zwemmen, wandelen en meer

boston harbor islandsBoston Harbor Islands National Recreation Area, kortweg Boston Harbor Islands, is een eilandengroep en absolute een parel voor de kust van Boston. Als je de stadse drukte even wilt ontvluchten is dit de place to be. De Harbor Islands bestaan uit 34 eilanden en schiereilanden en liggen in de Massachusetts Bay, op slechts enkele minuten varen van Downtown Boston.

De meeste eilanden zijn aangewezen als beschermd gebied waar wildlife in alle rust kan leven, of te klein om te bezoeken. Als bezoeker ben je welkom op 8 eilanden, stuk voor stuk bereikbaar per ferry.

Attracties en activiteiten op de eilanden

De 8 eilanden waar je als toerist mag komen zijn Georges, Spectacle, Peddocks, Lovells, Grape, Bumpkin, Little Brewster en Thompson. Ieder eiland heeft zijn eigen kenmerken en hoogtepunten, maar overal zijn prachtige wandelroutes, plekken om te picknicken en waanzinnig mooie uitzichten. De hoogtepunten per eiland:

Georges Island

Georges Island is het bekendste eiland en de plek met de meeste geschiedenis. Zo vind je hier Fort Warren, dat in 1833 werd gebouwd om Boston te beschermen. Het eiland is tijdens de Amerikaanse burgeroorlog gebruikt als trainingslocatie voor soldaten.

Spectacle Island

Een warme dag en wil je graag zwemmen? Ga dan naar Spectacle Island. Je vindt hier een mooi zandstrand (met lifeguard) waar je het water in mag. Voor het mooiste uitzicht wandel je naar de top van North Drumlin. In de zomer zijn op dit eiland regelmatig concerten.

Peddocks Island

Peddocks Island is één van de grootste (bewoonde) eilanden en onder andere thuisbasis van Fort Andrews. Het eiland bezit een aantal campings waar je je tent mag opzetten. Verder staat het eiland bekend om haar rijke biodiversiteit. Er leven veel herten en ook kalkoenen lopen hier vrij rond.

Little Brewster Island

Op Little Brewster Island staat één van de historische landmarks die de Boston Harbor Islands rijk is, namelijk de vuurtoren Boston Light. Het monument deed voor het eerst dienst in 1716 en daarmee is het de oudste nog werkende vuurtoren van de Verenigde Staten.

boston light vuurtoren

Lovells Island

Bezoek je Lovells Island, dan moet je zelf eten en drinken meenemen, want verkooppunten zijn er niet. Wel een aantal zandstranden waar je kunt zwemmen. Rond het eiland liggen meerdere scheepswrakken, waaronder een Frans oorlogsschip, en op het eiland zijn oude bunkers verstopt.

Grape Island

Grape Island wordt ook wel het wildlife paradise van de Boston Harbor Islands genoemd. Nergens op de publiekelijk toegankelijke eilanden zijn zoveel vogels te spotten als hier. Als je besluit om hier te kamperen moet je niet vergeten te eigen eten en drinken mee te nemen.

Bumpkin Island

Als je op zoek bent naar rust en een fijne plek om te relaxen, ga dan met de ferry naar het kleine Bumpkin Island. Het eiland heeft weinig faciliteiten, maar wel mooie strandjes en prachtige vergezichten. Ooit was dit eiland de vaste verblijfplaats van Native Americans.

Thompson Island

Thompson Island is één van de grootste eilanden en alleen tijdens weekenden per ferry te bereiken in de lente- en zomermaanden. Het eiland heeft lange tijd dienst gedaan als handelspost tussen indianen en David Thompson.

Boston Harbor Islands State Park

Een deel van de eilandengroep is in 1970 uitgeroepen tot Boston Harbor Islands State Park. De 13 van de 34 eilanden die hiertoe behoren genieten een beschermde status als officieel staatspark van de Verenigde Staten. Van deze 13 eilanden is een tweetal te bezoeken, te weten Bumpkin Island en Grape Island.

Rondvaarten en cruises

Het is mogelijk om voet aan wal te zetten op de eilanden (later meer), maar minstens net zo mooi is het om een rondvaart door de haven van Boston en langs de eilanden te boeken. Het aanbod met cruises en rondvaarten langs Boston Harbor Islands is overweldigend en divers. Van zeilcruises en walvis tours vanuit Boston, tot diners cruises en historische rondvaarten met geschiedkundige verhalen. De rondvaarten duren over het algemeen maximaal een paar uur, zodat je daarna weer snel al het andere moois van de stad kunt bekijken. Bekijk hier alle rondvaarten en cruises.

Meer info

Ferry naar Boston Harbor Islands

boston islands ferryVan plan om de Boston Harbor Islands te bezoeken? Dat kan. De eenvoudigste manier is door gebruik te maken van de veerboten van Boston Harbor Cruises. Zij varen in de lente- en zomermaanden rechtstreeks naar de populaire eilanden Georges en Spectacle.

De boten vertrekken dagelijks meerdere keren vanaf de historische pier Long Wharf in Downtown Boston. Vanaf de eilanden Georges en Spectacle kun je vervolgens ook de andere eilanden bezoeken. Er vaart een gratis ferry naar de andere 6 eilanden. Tickets koop je eenvoudig aan de kassa in de haven of vooraf online op bostonharborcruises.com.

Een andere optie is door gebruik te maken van de ferry vanuit Hingham, iets ten zuiden van Boston. Zij varen in de zomermaanden langs alle eilanden. Deze ferrydienst wordt aangeboden door het openbaar vervoerbedrijf van Boston, de MBTA.

ferry boston harbor islands