Openbaar vervoer Boston

openbaar vervoer bostonBoston is voor Amerikaanse begrippen geen grote stad en veel bezienswaardigheden in Boston liggen dicht bij elkaar. Heb je geen zin om veel te wandelen, of wil je tijdens je bezoek aan de hoofdstad van Massachusetts veel zien in korte tijd? Dan biedt het openbaar vervoer Boston een uitkomst.

Het ov in Boston is goed verzorgd en alle interessante plekken zijn gelegen in de buurt van een metrostation of bushalte. Dus niet alleen handig als je van en naar het vliegveld moet reizen, maar ook als je de highlights van Boston wil bewonderen.

Tarieven openbaar vervoer Boston

In de bussen en metro’s van de Massachusetts Bay Transportation Authority (MBTA) betaal je een vaste prijs voor vervoer. De kosten hangen af van het type kaart dat je in je bezit hebt. In Boston wordt gereisd met de CharlieCard en de CharlieTicket. Daarnaast kan ook gewoon met contant geld worden betaald.

Een enkele reis in Boston met de CharlieCard kost $2,25 en met de CharlieTicket (en cash) betaal je $2,75 voor een enkele reis. De kaarten zijn beide oplaadbaar en gratis in aanschaf. Een CharlieCard is op slechts enkele stations verkrijgbaar, terwijl de CharlieTicket overal te verkrijgen is. Met de CharlieTicket kan ook worden gereisd in de Commuter Rail (zone 1A) naar de voorsteden en op de Charlestown Ferry.

Ben je van plan om veel met het openbaar vervoer in Boston en omgeving te reizen, dan kun je kiezen voor een 1-Day of 7-Day Pass. Daarmee kun je vervolgens onbeperkt reizen vanaf het moment van aanschaf. Alle opties:

Kaarten/tickets Prijs
One way CharlieCard $2,25 Kosten voor enkele reis. Eén keer te gebruiken in metro of bus. In de prijs is overstappen naar een andere metrolijn (binnen 2 uur) inbegrepen.
One way CharlieTicket en cash $2,75 Ticket voor enkele reis. Eén keer te gebruiken in metro of bus. In de prijs is overstappen naar een andere metrolijn (binnen 2 uur) inbegrepen.
1-Day Pass (CharlieCard / CharlieTicket) $11 24 uur lang onbeperkt gebruik van openbaar vervoer, ingaande vanaf het eerste moment van inchecken.
7-Day Pass (CharlieCard / CharlieTicket) $21,25 Geldig voor 7 aaneengesloten dagen, ingaande op het eerste moment van inchecken.

Op de website van de Massachusetts Bay Transportation Authority vind je meer info over de reisschema’s, routes en tarieven van het openbaar vervoer in Boston.

Metro in Boston

boston vervoerWil je veel bezienswaardigheden in Boston bezoeken, dan kun je het beste gebruik maken van de metro. In de buurt van de attracties in het centrum en in de wijken er omheen zijn de metrostations nooit ver weg. In Boston wordt de metro de ‘T’ genoemd. Ook de metrostations worden met deze letter aangeduid. Het metronetwerk van Boston bestaat uit 5 lijnen, die worden aangegeven met verschillende kleuren. Opvallend aan de metro van Boston is dat geen enkele lijn volledig ondergronds is. Slechts 26 van alle 133 stations bevinden zich onder de grond. Wil je vooraf je reis al plannen? Op de site van de MBTA vind je de tijden en routes van alle metrolijnen.

Bus

Bevindt je hotel niet in de buurt van een metrostation, dan kun je uiteraard ook de bus in Boston gebruiken. De stad heeft een uitgebreid netwerk met buslijnen die alle buurten en wijken in Boston en omgeving aandoen. De bussen stoppen op iedere paar blokken en hebben in ieder geval op de grote straten één of meerdere haltes. De bushaltes zijn goed herkenbaar aan de letter ‘T’ en het bestemmingsbord.

Vooraf je route plannen is eigenlijk niet nodig. Ongeveer iedere tien minuten rijdt er een bus. Op de rustigere lijnen kan de wachttijd oplopen tot een kwartier of maximaal een half uur. Wil je desondanks alvast naar de bustijden kijken, ga dan naar de businformatie op de website van de MBTA. In de bussen kan worden betaald met de CharlieCard, CharlieTicket en met contant geld.

Hop-on Hop-off bus

Net als in veel andere wereldsteden kun je in Boston ook gebruik maken van de Hop-on Hop-off bus. Het principe is overal hetzelfde, dus ook in Boston kun je in- en uitstappen waar je maar wil. De haltes bevinden zich altijd in de buurt van de bezienswaardigheden. Het is mogelijk om een ticket voor de Hop-on Hop-off bus vooraf aan te schaffen.

Meer info

Trein (Commuter Rail en Amtrak)

commuter rail bostonWil je naar de voorsteden of buitengebieden van Boston reizen, dan kun je ook gebruik maken van de trein. De Commuter Rail, zoals de regionale trein heet, heeft in de meeste plaatsen een treinstation. Net als met de metro kun je op de stations een CharlieTicket kopen. Daarnaast kun je ook bij de conducteur een kaartje met cash betalen. Het tarief van de treinreis hangt af van de bestemming. Deze worden aangegeven in zones. Een enkele reis varieert van $2,25 tot $12,50. De grootste stations van Boston, met de meeste bestemmingen, zijn North Station en South Station. Ga voor meer informatie over bestemmingen en treintijden van de Commuter Rail naar de website van de MBTA.

Naast de Commuter Train, die alleen de voorsteden van Boston aandoet, kun je ook met de Amtrak naar Boston reizen. Deze trein, die Boston met de rest van het land verbindt, stopt op de drie grootste stations van Boston: North Station, Back Bay Station en South Station. Bij de automaten en verkoopbalie op de stations kun je een treinticket voor de Amtrak kopen.

Charlestown Ferry

ferry boston charlestownBevindt je hotel zich in de wijk Charlestown, of wil je het museumschip USS Constitution bezoeken, dan kun je ook gebruik maken van de ferry. De MBTA Charlestown Ferry verbindt de Charlestown Navy Yard (aan het begin van de Freedom Trail) met Long Wharf (tegenover het New England Aquarium) in downtown Boston. De boot vaart dagelijks meerdere keren per uur en een enkele reis kost $3,50.

De ferry is niet alleen heel handig om van A naar B te komen, het is ook een leuke manier om de skyline van de stad vanaf het water te bekijken.

Van en naar vliegveld Boston

Om van Boston Logan International Airport op je bestemming te komen kun je uiteraard gebruik maken van taxi’s. Of misschien pik je meteen je huurauto vlakbij de luchthaven op. Je kunt daarnaast ook kiezen voor de bus en metro. Van en naar de luchthaven zijn verschillende opties. Lees meer over van en naar vliegveld Boston.

vervoer boston