Fietsen in Boston

fietsen bostonHoewel het centrum van de stad compact is en het openbaar vervoer uitstekend verzorgd is, is het een leuke manier om de bezienswaardigheden in Boston te bezoeken per fiets. In veel Amerikaanse steden zijn fietsplannen opgezet, zo ook in Boston. De inwoners van de stad zijn tegenwoordig helemaal gewend aan fietsers. Bovendien zijn er de laatste jaren veel fietspaden aangelegd, waardoor fietsen in Boston hartstikke veilig is. Niet op de laatste plaats gestimuleerd door het aantal studenten in de stad.

Dankzij die fietspaden is fietsen in Boston dus helemaal niet zo onveilig als je denkt. Daar heeft de stad de laatste jaren hard aan gewerkt. Begin 2000 kwam de hoofdstad van Massachusetts nog steevast voor in de rijtjes met slechtste fietsstad van Amerika. Maar dat imago behoort voorgoed tot het verleden. Echter, dat fietsen nog niet vanzelfsprekend is voor alle inwoners van Boston, bewijst de officiële website van de stad wel (bekijk de instructies).

Fietsen huren in Boston

Dat fietsen in Boston aan populariteit heeft gewonnen, is mede te danken aan het fietsdeelsysteem van de stad. Het is één van de fietsverhuur mogelijkheden in Boston. Er zijn daarnaast steeds meer hotels in Boston waar je gratis fietsen kunt lenen tijdens het verblijf.

fietsen in boston huren

Bluebikes

Net als veel andere grote steden in de Verenigde Staten beschikt ook Boston over openbare fietsverhuurstations. In Boston heten deze huurfietsen Bluebikes. Een fiets huren in Boston kan 24 uur per dag, 365 dagen per week. Bang om een fiets te missen hoef je niet te zijn. Er zijn namelijk meer dan 2500 fietsen in omloop. Deze staan opgesteld bij meer dan 260 verhuurpunten. In Boston zelf, maar ook in voorsteden Cambridge (bekend van Harvard University), Brookline en Somerville.

bluebikes bostonVoor dit verhuursysteem, dat in handen is van de stad Boston, komt geen personeel te pas. Maar het huren van een fiets is een fluitje van een cent. Het enige wat je nodig hebt om een Bluebike te lenen is een geldige Creditcard.

Werkwijze: Bij ieder verzamelpunt in Boston kun je een fiets lenen. Gebruik daarvoor je Creditcard. Het computerscherm laat je zien welke handelingen je moet verrichten om een fiets te ontgrendelen. Een fiets van Bluebikes kun je vervolgens steeds 30 minuten lenen. De fietsen zijn daarom vooral geschikt om attracties te bezoeken tijdens je stedentrip in Boston. Op loopafstand van vrijwel iedere bezienswaardigheid zit een inleverpunt van Bluebikes.
Prijs: Een losse rit van 30 minuten kost $2,50. Handiger is om een Adventure Pass van $10 te kopen. Daarmee kun je 24 uur lang gebruik maken van de Bluebikes, met een maximale ritduur van 2 uur.
Meer informatie: www.bluebikes.com

Andere fietsverhuurders

Reis je met kinderen naar Boston jonger dan 16 jaar, of heb je simpelweg andere wensen dan de Bluebikes, dan zijn er nog een aantal mogelijkheden om fietsen in Boston te huren. Vraag allereerst na in je hotel of zij toevallig fietsen te leen hebben. Ga anders naar Urban Adventours (103 Atlantic Avenue, Boston) of Cambridge Bicycle (259 Massachusetts Avenue, Cambridge). Het verschil met het centrale leenfietsprogramma is dat je deze huurfietsen op dezelfde locatie moet inleveren als waar je ze hebt gehuurd.

Fietsen in Boston: leuke routes

De leukste plekken om in Boston te fietsen zijn Charles River Esplanade en Boston Harborwalk. Deze fietslocaties bevinden zich beide aan het water en zijn afgezonderd van autoverkeer. Ook leuk is de Cambridge Reel Ride, door het hart van Harvard. Bekijk alle populaire fietsroutes in Boston.