Freedom Trail Boston: alle 16 hoogtepunten

freedom trail bostonDe Freedom Trail is zonder enige concurrentie de populairste attractie van Boston. Dat is ook niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat het eigenlijk een aaneenschakeling van hoogtepunten is. De Freedom Trail bestaat namelijk uit maar liefst 16 bezienswaardigheden in Boston. Bezoek je Boston, dan kun je de stad eigenlijk ook niet verlaten zonder dat je (een stukje van) de route hebt afgelegd.

Wat is de Freedom Trail?

De Freedom Trail is een route van ongeveer 4 kilometer (2,5 mijl) waaraan verschillende historische gebouwen en landmarks verbonden zijn. In totaal dus 16 om precies te zijn. Officieel begint de wandelroute in het park Boston Common in Downtown Boston en hij eindigt bij het zeilschip USS Constitution in de wijk Charlestown. Maar de route is natuurlijk ook in omgekeerde volgorde af te leggen.

Ook voor mensen die niet goed zijn in kaartlezen is de route eenvoudig af te leggen. De Freedom Trail wordt namelijk van begin tot eind aangegeven door middel van rode bakstenen op het trottoir. Bij alle highlights staan bordjes met meer uitleg over de historische gebeurtenissen.

freedom trail in boston

Freedom Trail onder begeleiding van gids

Je kunt de Freedom Trail uiteraard helemaal zelf te voet afleggen. Wil je dieper in de geschiedenis van de gebouwen duiken, ga dan met een gids mee op pad. Tijdens de wandeling van ongeveer 2 uur (1,6 kilometer) krijg je de beste verhalen en anekdotes te horen. De tours beginnen op de Long Wharf en doen 11 van de 16 highlights aan.

De Freedom Trail met een gids afleggen? De officiële tours boek je vooraf online, waarna je elkaar bij het Boston Common Visitor Information Center ontmoet.

Boek nu

De ‘rode route’ van begin tot eind

rode markering freedom routeDe ‘rode route’, zoals de Freedom Trail ook wel wordt genoemd vanwege de rode bakstenen op het trottoir, is in totaal 4 kilometer lang en doet 16 historische locaties in Boston aan. De trail begint in het park Boston Common. Dit park is aangelegd in 1634 en daarmee het oudste openbare park van de Verenigde Staten. Vanuit het park zie je de volgende highlight al staan: Massachusetts State House, in de wijk Beacon Hill. Sinds 1798 is dit het parlementsgebouw van de staat Massachusetts. Een klein stukje verderop vind je de Park Street Church. Deze kerk stamt uit 1809 en was lange tijd het eerste wat zeelieden zagen als ze vanaf zee Boston naderden.

De vierde bezienswaardigheid van de trail is Granary Burying Ground, sinds 1660 de begraafplaats waar een aantal belangrijke Amerikanen liggen begraven. Hierna wandel je door naar King’s Chapel, de eerste Anglicaanse kerk van Boston. Een paar meter verderop staat de Boston Latin School. Opgericht in 1635 en daarmee de oudste openbare school van het land. In de tuin van de school staat een standbeeld van Benjamin Franklin, één van de Founding Fathers. Hij zat hier op school.

wandeling trail bostonNummer zeven op de route is de Old Corner Bookstore, het oudste winkelpand in de stad. Een paar straten verder staat het Old South Meeting House. Op 16 december 1773 gaf Samuel Adams in dit gebouw het startsein voor de Boston Tea Party, een boycot tegen Britse belasting op geïmporteerde goederen. Het bekendste gebouw doemt hierna op: de Old State House. Hier zetelde het Britse koloniale bestuur. Tegenover dit markante gebouw vond de Boston Massacre plaats. Het enige wat aan deze bloedige gebeurtenissen herinnert is een markering op de grond.

historische wandeling bostonDan zijn we aangekomen bij de elfde bezienswaardigheid, Faneuil Hall. Tegenwoordig dient het alleen nog als markthal, maar vroeger vonden op de eerste verdieping revolutionaire bijeenkomsten plaats. Het werd dan ook wel ’the home of free speech’ genoemd. Vijf minuutjes verderop vind je de Paul Revere House. Hier woonde tussen 1770 en 1800 zilversmid Paul Revere, die later zou uitgroeien tot bekendste patriot. In de Old North Church startte in 1775 de Amerikaanse revolutie. Mede aangesticht door, jawel, Paul Revere.

Dan zijn we aangekomen bij de laatste drie locaties van de Freedom Trail. De veertiende stop is Copp’s Hill Burying Ground, de grootste koloniale begraafplaats van de stad. Na deze bezienswaardigheid is het een eindje lopen naar de USS Constitution, het oudste nog steeds drijvende oorlogsschip. De laatste attractie van de route is een letterlijk hoogtepunten. Vanaf het topje van Bunker Hill Monument heb je een waanzinnig mooi uitzicht over Boston. Let op: het zijn 294 trappen naar de top. Een redelijke conditie is dus vereist.

Wat kost de Freedom Trail?

Als je de Freedom Trail zonder gids aflegt is de route helemaal gratis. Het grootste deel van de bezienswaardigheden langs de wandelroute zijn kosteloos te bezoeken. Denk onder andere aan de begraafplaatsen, kerken, parken en ook gebouwen zoals Bunker Hill Monument. Voor een aantal attracties betaal je een kleine entreeprijs, waaronder het Old State House, Paul Revere House en Old South Meeting House.

Tip!

Ben je van plan om naast de Freedom Trail meer bezienswaardigheden in Boston te bezoeken? Schaf dan vooraf een voordeelpas aan. Daarmee bespaar je tot 55% op de toegangsprijs aan de kassa bij meer dan 40 topattracties. Lees meer over de Boston voordeelpassen.